افزایش شاخص سوءتغذیه در استان های محروم

به گزارش وبلاگ آپ، زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره شرایط امنیت غذایی کشور گفت: در شرایط فعلی با بحران کرونا و تبعات مالی آن روبرو هستیم و عده ای از مردم شغلشان را از دست داده اند و یا درآمدشان کم شده است. از طرفی شاهد تغییرات آب وهوایی و خشکسالی هم هستیم و خشکسالی در یکی دو سال اخیر باعث شده است که با کاهش فراوری مواد غذایی در کشور روبرو باشیم.

افزایش شاخص سوءتغذیه در استان های محروم

به گزارش ایلنا، او اضافه کرد: مساله دیگر این است که به علت تحریم های مالی، مشکلاتی که در واردات و صادرات مواد غذایی در کشور وجود دارد، افزایش قیمت مواد غذایی و گرانی ها همگی دست به دست هم داده اند که خطر ناامنی غذایی در کشور مخصوصا در اقشار کم عایدی و دهک های عایدیی پایین افزایش یابد.

عبداللهی گفت: شرایط چند استان کم برخوردار کشور از جمله سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و خوزستان به لحاظ امنیت غذایی نامطلوب تر است و درحال حاضر این نگرانی وجود دارد که باتوجه به مواردی که به آن اشاره شد، یعنی خشکسالی و شرایط مالی، شرایط در استان های کم برخوردار بدتر و ناامنی غذایی بیشتر گردد.

شاخص سوءتغذیه در بچه ها در سیستان و بلوچستان به 12 درصد رسیده

او گفت: این موضوع خودش را به شکل افزایش شیوع سوءتغذیه بچه ها زیر پنج سال یعنی لاغری، کم وزنی، کوتاه قدی نشان می دهد. شواهدی هم وجود دارد که در بعضی از استان ها همزمان با کرونا و تورم، میزان سوءتغذیه نسبت به سال های گذشته بیشتر شده است.

برای مثال پیش از سال 99 یعنی قبل از شیوع کرونا، میزان لاغری که یکی از شاخص های سوءتغذیه بچه ها است در سیستان و بلوچستان درحدود شش یا هفت درصد بوده است، اما این رقم درحال حاضر به حدود 12 درصد رسیده است. در استان خراسان جنوبی این میزان در سال 96 که کرونا شیوع پیدا نکرده بود و خشکسالی و قیمت مواد غذایی هم به این میزان نبود، در حدود 5 درصد بوده است که درحال حاضر به 8 درصد رسیده است.

عبداللهی گفت: افزایش ناامنی غذایی که به ویژه در منطقه ها محروم کشور مشاهده شده است، منجر به افزایش شیوع سوءتغذیه بچه ها زیر پنج سال و دیگر گروه های آسیب پذیر تغذیه ای مانند مادران باردار و نوجوانان، کمبود ریزمغذی ها مانند کمبود آهن، روی، ویتامین آ و کمبود دریافت مواد پروتئینی که شواهد کمبود آن همواره در کشور وجود داشته است، خواهد شد.

او اضافه کرد: هشدار به مسئولان درحال حاضر این است که اگر به موقع برای شرایط امنیت غذایی مردم کاری انجام نگردد با شیوع بیش از پیش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذی ها روبرو خواهیم بود. این مساله از این نظر مهم است که درحال حاضر با کرونا روبرو هستیم و به این علت که سیستم ایمنی بدن فرد دارای سوءتغذیه از کارایی خوبی برخوردار نیست، این افراد با خطر بیشتر کرونا روبرو هستند و کنترل کرونا در این افراد سخت تر است، به این علت که سیستم ایمنی شان ضعیف است و نمی تواند در مقابل ویروس خوب عمل کند و حتی پاسخ به واکسیناسیون هم تحت تاثیر قرار می گیرد.

پاسخ به واکسیناسیون در کسانی که دچار سوءتغذیه هستند و تغذیه خوبی ندارند، به این علت که سیستم ایمنی شان خوب کار نمی نماید مطلوب نیست و در بدن آن ها مقاومت دربرابر ویروس به میزان مورد انتظار نخواهد بود.

با افزایش قیمت مواد غذایی دسترسی به پروتئین های حیوانی بسیار سخت شده

عبداللهی گفت: باید به سرعت برای مهار گرانی و افزایش قیمت مواد غذایی، مخصوصا پروتئین حیوانی، مانند گوشت، مرغ و تخم مرغ، شیر و لبنیات که دسترسی برای آن ها بسیار سخت شده است و مصرف آن یا کم یا حذف شده است فکری گردد.

به اسم فوری ترین کاری که می توان انجام داد باید قیمت ها کنترل شوند و دستگاه های مختلف مانند جهاد کشاورزی باید باتوجه به خشکسالی و تغییرات آب و هوایی برروی الگوی کشت و اینکه چه محصولاتی را می توان در شرایط خشکسالی فراوری کرد که آب کمتری بخواهد و مردم به غذا دسترسی بیشتری داشته باشند، فکر و برنامه داشته باشد.

او اضافه کرد: از سوی دیگر با توجه به اینکه فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه هم نقش مهمی در استفاده بهینه از منابع غذایی موجود و در دسترس دارد، بویژه در اقشار کم در آمد، ضروری است همه به فرهنگ سازی تغذیه یاری نمایند. وزارت بهداشت درحال حاضر می تواند از کارشناسان تغذیه استفاده کند که به مردم آموزش و مشاوره تلفنی بدهند که از همان منابع محدود در دسترسشان به درستی استفاده نمایند. صداوسیما و رسانه ها هم نقش بسیار مهمی دارند که الگوی غذایی سالم را ترویج دهند.

طرح توزیع شیر در مدارس احیا گردد

عبداللهی گفت: طرح شیر مدارس باید احیا گردد به این علت که راه چارهی برای این مساله است که اقلا مصرف و دسترسی به شیر در بچه های که در سن رشد هستند، فراهم گردد. راه چاره دیگر این است که به طریقی یارانه برای منابع پروتئینی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ و لبنیات که به شدت گران است در نظر گرفته گردد، تا مردم، به ویژه قشر کم عایدی، بتوانند با قیمت مناسب تری این موارد را تهیه نمایند.

از طرفی قیمت ها کنترل گردد و نظارت جدی بر افزایش قیمت ها وجود داشته باشد که هرکسی با هرقیمتی محصولات غذایی را نفروشد و تشدید نظارت ها و بازرسی ها در زمینه کنترل جدی قیمت ها صورت بگیرد. دولت می تواند با توزیع یارانه، مواد غذایی که گران شده است را با قیمت مناسب در اختیار مردم بگذارد.

او اضافه کرد: گوشت و مرغ در کشور وجود دارد و به میزان کافی فراوری می گردد و در بازار هست، منتها گران است و بسیاری نمی توانند آن ها را بخرند. این ها مواردی است که ما همواره گفته ایم که بخشی از یارانه ای که به قند و شکر و روغن داده می گردد که فقط انرژی دارد و هیچ چیز دیگری فراوری نمی نماید و باعث چاقی، دیابت و بیماری های قلبی و عروقی می گردد را به سمت منابع پروتئینی و شیر و لبنیات سوق بدهید. این ها راه چاره هایی است که دولت می تواند به آن فکر کند.

او اضافه کرد: زمانی که افزایش ناامنی غذایی و دسترسی به مواد دارای ارزش تغذیه ای کم می گردد، مردم باید خودشان را با منابع مقرون به صرفه تر انرژی مثل روغن، نان و برنج و مواد نشاسته ای سیر نمایند. این باعث افزایش چاقی، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی بیشتر می گردد، کما اینکه شده است و انتظار می رود شیوع بیماری های غیرواگیر هم در شرایط فعلی گرانی اقلام غذایی وعدم دسترسی مالی به غذا های دارای ارزش غذایی بیشتر گردد.

عبداللهی گفت: خشکسالی در کشور یک مساله جدی و خطرناک است. به این علت که زمانی که خشکسالی اتفاق می افتد، دامداران علوفه برای تغذیه دامشان ندارند، وقتی علوفه نیست، یعنی باید این علوفه ها وارد گردد، زمانی که وارد می گردد، اگر قیمتش بالا باشد برای دامدار نمی صرفد که علوفه گرانی را بخرد که به دام هایش بدهد. به همین علت نهاده های کشاورزی که وارد کشور می گردد باید با یارانه باشد که دامدار بتواند با قیمت پایین تری دسترسی به علوفه داشته باشد.

وقتی علوفه گران باشد بسیار طبیعی است که گوشت و شیر گران می گردد. دولت باید در زمینه نهاده های کشاورزی هم مداخله کند که چگونه می توان آن را با قیمت مناسب به دست فراوری نماینده رساند.

عبداللهی گفت: هرشکلی از سوءتغذیه که رخ می دهد، مانند لاغری، چاقی و کمبود ریزمغذی ها موجب افزایش موارد ابتلا به بیماری ها و مرگ و میر ناشی از آن ها، کاهش بهره هوشی و کوتاه قدی بچه ها و نوجوانان می گردد. سوءتغذیه مادر باردار هم می تواند در دوره جنینی باعث مشکل در تکامل مغزی جنین گردد و بهره هوشی اش پایین بیاید و دچار ناتوانی جسمی و ذهنی گردد.

این نوزادان با وزن کم به جهان می آیند و مرگ و میر، ریسک دیابت و چاقی، بیماری های قلبی و عروقی و ابتلا به بیماری های مختلف در آینده برای آن ها بیشتر است که هزینه های بالایی را به بخش بهداشت و درمان کشور تحمیل می نماید و سوءتغذیه در بچه ها هم موجب کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی و در نتیجه هدر رفت سرمایه گذاری های آموزشی می گردد.

منبع: فرارو

به "افزایش شاخص سوءتغذیه در استان های محروم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "افزایش شاخص سوءتغذیه در استان های محروم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید