چرا باید غذای کهنه را دور بریزید! نشانه های فساد غذا
به گزارش وبلاگ آپ، مصرف غذای کهنه و غیرتازه می تواند خطرات جدی برای سلامتی انسان داشته باشد. غذاهای کهنه و غیرتازه باکتری ها، قارچ ها و ویروس های مضر آلوده دارند که می توانند منجر به ابتلا به عفونت های معده و روده، مسمومیت غذایی، عفونت های باکتریایی و ویروسی و حتی بیماری های جدی تری مانند سالمونلا و اشرشیاکلی شوند. این نوع غذاها سلامت تغذیه ای کمتری دارند و برخی از مواد مغذی در آن ها از بین رفته است. بنابراین، اهمیت مصرف غذاهای تازه و با کیفیت بالا، نگهداری مناسب غذاها در یخچال و فریزر و همچنین اجتناب از مصرف غذاهای شب مانده بسیار حیاتی است.
دلیل رواج پیدا کردن مصرف غذاهای مانده و فریزری
در دورانی که صرفه جویی در وقت حرف اول را می زند، بسیاری با درست کردن غذا در حجم زیاد و نگهداری آن،چند وعده غذا را برای خود آماده می کنند؛ با این کار هم از نظر مالی و هم از نظر زمان صرفه جویی خواهند داشت داد، چه بسا برای محیط زیست نیز سودمند باشند، چون اندازه ضایعات خیلی کمی تولید می کنند. اما همه غذاها را نمی توان به عنوان غذای مانده مصرف کرد و برخی خطرات را در پی خواهند داشت. در ادامه، خطرات احتمالی خوردن غذای کهنه را بررسی می کنیم.
خطرات احتمالی خوردن غذای کهنه
غذای شب مانده می تواند باعث مسمومیت غذایی شود
اتفاق محتملی که با خوردن غذای کهنه رخ می دهدمسمومیت غذایی است. غذای کهنه شامل مقادیر زیادی از باکتری هاست که می توانند برای بدن شما مسمومیت غذایی ایجاد کنند. اگر بعد از خوردن غذا، دچار تب، لرز، دل پیچه، اسهال، حالت تهوع و سرگیجه شدید، احتمالا مسموم شده اید. اگر غذای مسموم کننده ای مصرف کرده باشید این علائم حداقل در روز اول و حداکثر تا 28 روز بعد سراغ شما خواهند آمد. در ادامه، ارگانیزم های خطرناک غذای کهنه را برای شما شرح می دهیم.
باکتری ها می توانند غذا را مسموم کنند
همان طور که گفتیم، باکتری های زیادی در غذای کهنه هستند که می توانند در بدن شما عامل مسمومیت باشند. سرشناس ترین این باکتری ها، لیستریا و سالمونلا هستند که در برخی کشورها مثل آمریکا تا یک میلیون نفر را سالیانه بیمار می کنند.
انگل ها، عامل مسمومیت غذایی هستند
غذاهای کهنه ای که خطر بروز انگل را در بدن شما افزایش می دهند، خط قرمز سلامتی شما هستند. این نوع از بیماری حاصل از غذای کهنه، بدترین و خطرناک ترین نوع آن است که برای بدن های ضعیف و زنان می توانند خطری جدی محسوب شود.
ویروس ها را در غذای کهنه، جدی بگیرید
شاید عجیب باشد، اما یکی دیگر از عوامل ایجاد مسمومیت غذایی در بدن شما، ویروس ها هستند. این نوع از مسمومیت نیز از عوامل پرخطر به شمار میرود و در برخی موارد حتی مرگ بار بوده است. از ویروس های مسمومیت زا برای بدن انسان می توان به نورواک، ساپو ویروس، روتا ویروس و استرو ویروس اشاره کرد. معروف ترین بیماری که از این نوع مسمومیت برای بدن انسان ایجاد می شود، هپاتیت نوع آ است که احتمالا نام آن را شنیده باشید.
غذای کهنه به اندازه کافی مغذی نیست
غذایی که چند بار گرم و مصرف شده باشد، از ارزش غذایی بسیار پایین تری نسبت به غذای تازه برخوردار است و به همین دلیل پیشنهاد ما به شما این است که به اندازه مصرفی خود در هر وعده، غذا درست کنید. اگر در وعده ای اندازهی غذا اضافه آوردید، این نکته را در فکر داشته باشید که نباید بیشتر از دو ساعت بیرون از یخچال بماند، زیرا تبدیل به یک اکوسیستم خوب برای رشد میکروارگانیسم های بیماری زا می شود.
غذاهایی که نباید کهنه مصرف شوند
شاید بتوان در برخی موارد خوردن کهنه غذا را نادیده گرفت، اما در ادامه این متن لیست غذاهایی را معرفی می کنیم که به هیچ عنوان نباید کهنه مصرف شوند.
مرغ، یک خط قرمز پررنگ است
همان طور که می دانید، مرغ یکی از بهترین منابع پروتئینی است. همین بافت پروتئینی مرغ در سرد و گرم شدن دوباره دچار تغییراتی می شود که هضم آن را برای بدن شما بسیار سخت خواهد کرد. مسائل متعددی را با دوباره گرم کردم مرغ به جان خواهید خرید، پس بهتر است در مصرف اضافه مرغ از روش های دیگری مثل ساندویچ ها بهره ببرید.
سیب زمینی را حتما تازه مصرف کنید
سیب زمینی، به جرات پراستفاده ترین ماده غذایی است. این منبع کربوهیدرات را شما در وعده های مختلفی مصرف می کنید و انرژی مورد نیاز بدن خود را با کربوهیدرات داخل آن فراهم خواهید کرد. گرم کردن دوباره سیب زمینی، باکتری خطرناکی به نام بوتولینوم را رشد می دهد که با گرمای مایکروویو از بین نرفته و ممکن است برای بدن شما خطر آفرین باشد.
اسفناج را به هیچ عنوان دوباره گرم نکنید
اسفناج منیعی از نیترات ها برای بدن شماست و شما با گرم کردم دوباره آن، این نیترات ها را به نیتریت تبدیل می کنید که برای سلامت بدن شما بسیار خطرناک و مضر خواهد بود. بهتر است اگر قصد مصرف دوباره اسفناج را دارید، آن را در دمای زیر پنج درجه سانتی گراد نگه دارید.
روغن را چندبار استفاده نکنید
بدترین ماده غذایی که می توانید کهنه آن را بهره ببرید، روغن است. گرم شدن دوباره روغن، ترکیبات خطرناکی را ایجاد می کند و برای بدن شما به شدت مضر است. به هیچ عنوان از روغن کهنه استفاده نکنید.
برنج با گرم شدن می تواند خطرناک شود
برنج خام حاوی باکتری خاصی است که با گرم کردن از بین نخواهد رفت. شما با گرم کردن و نگهداری طولانی مدت برنج، فرصت رشد این باکتری را در برنج خواهید داد و ممکن است با مصرف برنج به این شکل، برای بدن خود مسائلی ایجاد کنید. هر چند که برنج در فرهنگ ما به شدت به صورت کهنه مصرف می شود، اما بهتر است اگر قصد خوردن آن را به صورت کهنه دارید، دوباره در آب جوش بریزید و بپزید.
تخم مرغ را فقط تازه مصرف کنید
یکی دیگر از منابع پروتئینی، تخم مرغ است که در وعده ای مثل صبحانه بسیار مصرف می شود. دوباره گرم کردن تخم مرغ، پروتئین داخل آن را از بین خواهد برد و آن را تبدیل به یک ماده سمی خواهد کرد. بهتر است اگر تخم مرغ را می خواهید دوباره مصرف کنید، در سالاد از آن بهره ببرید و دست به گرم کردن آن نزنید.
اصول نگهداری غذا در یخچال
اگر می خواهید غذایی را در یخچال نگهداری کنید، حتما به این نکات دقت کنید:
از قابلمه و ظرف کوچک بهره ببرید
زمانی که غذا را در یک قابلمه بزرگ در یخچال قرار دهید، روند خنک شدن غذا به کندی انجام می شود و وسط غذا همچنان گرم می ماند. این اتفاق سبب می شود که وسط غذا در همان مدت زمان کم، مکانی خوب برای رشد باکتری ها شود و باعث مسمومیت شما شود.
برخی غذاها را می توانید بیشتر نگه دارید
مواد غذایی مثل نان و سبزیجات را می توانید مدت زمان بیشتری فریز کرده و از آن ها بهره ببرید. در دیگر موارد نمی توان بیش از 24 ساعت، غذا را در یخچال نگه داشت؛ در مواردی که غذا را بیش از این مدت نگهداری کنید، ممکن است رشد موارد مسمومیت زا در آن ها افزایش یابد.
غذاهای پرخطر را در یخچال نگه ندارید
غذاهایی که در روند درست کردن آن ها تماس با دست زیاد است، احتمال بروز عامل بیماری زا در آن ها بیشتر است. غذاهایی مثل الویه، کتلت، کوکو و کباب از این دسته هستند و بهتر است در یخچال نگهداری نشوند، تا از انتقال عامل بیماری زا به دیگر مواد غذایی و یخچال جلوگیری شود.
نشانه های فساد در غذا
زمانی که می خواهید غذای کهنه ای را مصرف کنید، بهتر است از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید و نشانه های خراب شدگی آن را بررسی کنید. در اینجا برخی از این موارد را به شما معرفی می کنیم.
- تغییر در بافت غذا: تغییر در رنگ غذا و بروز رنگ های سبز، نارنجی و سیاه در غذا
- کپک: اگر کپک دیدید، سریعا غذا را دور بریزید و کپک را بو نکنید.
- لزج شدن: غذاهایی مثل گوشت و الویه، اگر لایه ای لزج داشتند، خراب شده اند.
- بوی ترش: بوی ترش غذا نشانه خراب شدن آن است.
- از بین رفتن طعم: اگر نشانه های بالا را ندیدید و با خوردن آن طعم متفاوتی حس کردید، سریعا دور بریزید.
این نکته را نیز در فکر داشته باشید که ممکن است برخی از مواد غذایی را به صورت غیر اصولی نگه دارید، ولی اثری از خراب شدگی نبینید، حتی در این شرایط نیز ممکن است خراب شدگی به صورت پنهان در غذا باشد و بدن شما را دچار آسیب کند.
حرف آخر
اندازه نگهداری غذا به نوع ترکیبات، نحوه آماده سازی و عوامل بسیاری بستگی دارد. بهترین کاری که شما می توانید در این مورد انجام دهید، درست کردن غذا به اندازهی است که مصرف می کنید. اگر شرایط زندگی و شغلی شما ایجاب می کند از غذای کهنه بهره ببرید، بهتر است غذای فریز شده را در حجم های کوچک امتحان کنید، تا بتوانید در بیشترین زمان، از مواد مغذی غذا بهره مند شوید.
منابع:
huffpost.com
mayoclinic.org
منبع: دیجیکالا مگ