طرز تهیه پیراشکی کرم دار خانگی با شکلات؛ عکس مرحله به مرحله
به گزارش وبلاگ آپ، پیراشکی کرم دار، شیرینی محبوبی است که معمولاً در گوشه کنار هر خیابانی به صورت آماده به فروش می رسد.

شیرینیِ پیراشکی نوعی خمیر شیرین است که طی مرحله آماده سازی با تخم مرغ و کره غنی می گردد. این خمیر بعد از استراحت در روغن داغ سرخ میگردد و بعد داخل شیرینی با کرم خوشمزه ای پر میگردد.
معمولا پیدا کردن پیراشکی کرم دار خوشمزه ای که به صورت داغ و تازه سرو گردد و نرم و پفکی هم باشد سخت است.
شما به راحتی میتوانید این شیرینی را در منزل تهیه کنید پیراشکی خانگی که با روغن سالم سرخ شده باشد میتواند یکی از خوشمزه ترین عصرانه ها برای بچه ها و البته بزرگترها باشد.
برای طرز تهیه دونات خانگی اینجا کلیک کنید.
تخم مرغ | 1 عدد |
آرد سفید قنادی | 500 گرم |
شیر | 1 پیمانه |
خمیرمایه | 1 قاشق غذاخوری |
وانیل | 1/2 قاشق چایخوری (50 گرم) |
کره | 50 گرم |
نمک | نوک قاشق چایخوری(مقدار خیلی کم) |
روغن سرخ کردنی | به مقدار لازم |
شکر | 50 گرم |
شیر | 3 پیمانه |
آرد سفید | 4 قاشق غذاخوری |
نشاسته ذرت | 4 قاشق غذاخوری |
شکر | 1/2 پیمانه |
وانیل | 1/2 قاشق چایخوری |
کره | 2 قاشق غذاخوری |
برای آماده کردن خمیر پیراشکی اول باید خمیر مایه رو عمل بیاریم. برای این کار یک قاشق از مقدار شکر ذکر شده در خمیر پیراشکی به شیر ولرم اضافه میکنیم و خمیر مایه رو هم به این ترکیب اضافه و با قاشق هم میزنیم (خمیر مایه از شکر تغذیه میکنه و آغاز به فعالیت میکنه) و روی ظرف رو با نعلبکی میپوشونیم و ده دقیقه زمان میدیم.
(دمای شیر وقتی برای عمل آوردن خمیر مایه استفاده میشه باید حدود 35- 40 درجه باشه. خیلی ها در منزل دماسنج ندارن بنابراین برای اینکه بفهمیم دمای شیر برای خمیر مایه مناسبه یا نه نوک انگشت مون رو داخل شیر میزنیم دمای شیر باید به صورتی باشه که حرارت رو حس کنیم اما دستمون نسوزه و بتونیم داخل شیر نگهش داریم؛ این دما برای عمل اومدن خمیر مایه مناسبه اگه دمای شیر زیاد باشه خمیر مایه از بین میره و اگه دما کم باشه آغاز به فعالیت نمیکنه)
داخل ظرف مناسبی تخم مرغ و وانیل و مابقی شکر و کره نرم شده و به دمای محیط رسیده رو با همزن دستی مخلوط کنید (از همزن برقی هم میتونید بهره ببرید)
خمیر مایه عمل اومده رو به مخلوط تخم مرغ اضافه کنید و هم بزنید.
نصف آرد الک شده رو به همراه نمک به مایه اضافه کنید و با همزن دستی مخلوط کنید تا شکل خمیر شل به خودش بگیره. از اینجا به بعد آرد رو به صورت کم کم اضافه میکنیم و با دست مخلوط میکنیم بسته به نوع و کیفیت آرد ممکنه همه آرد مصرف بشه یا اینکه اضافه بمونه چون مقدار جذبِ آب آرد های مختلف با هم متفاوته.
تا زمانی آرد اضافه کنید که خمیر نرم و لطیف و نچسبی به دست بیاد ( اضافه کردن بیش از حد آرد هم باعث میشه لطافت خمیر از بین بره و پیراشکی ها داخل روغن پف نکنند و سفت و خشک بشن)
وقتی خمیر نچسب و لطیفی حاصل شد حدود ده دقیقه روی میز کار ورز بدین تا خمیر یکدست بشه و اندک چسبندگی موجود در خمیر هم گرفته بشه (ورز دادن مناسب خمیر باعث از بین رفتن چسبندگی خمیر بشه و برعکس این حالت و چنگ زدن خمیر باعث ایجاد چسبندگی در خمیر میشه و شما رو مجبور به اضافه کردن آرد بیشتر میکنه و کیفیت کار رو پایین میاره حتما از قسمت انتهایی دست برای ورز دادن خمیر بهره ببرید و خمیر رو چنگ نزنید)
در نهایت خمیر رو چونه کنید و داخل ظرف رو کمی با دستتون چرب کنید و خمیر رو داخل ظرف قرار بدین و روی ظرف سلفون بکشید و با یک دستمال بپوشونید و به مدت دو ساعت در فضای محیط استراحت بدین تا پف کنه و حجمش دو برابر بشه
در این مدت میریم سراغ آماده کردن کرم داخلی پیراشکی، داخل ظرفی شیر سرد و شکر و آرد شده و نشاسته ذرت رو با همزن دستی مخلوط کنید.( آرد و نشاسته ذرت حتما الک شده باشن) تا مواد کاملا حل بشن و گلوله ای داخل شیر نمونه.
ظرف رو روی حرارت ملایم قرار بدین و مدام هم بزنید اگه حرارت بالا باشه کرم زودتر به غلظت میرسه. اما خامی آرد و نشاسته گرفته نمیشه و طعم خامی داخل کرم کاملاً معین میشه که خوشایند نیست. پس حتما از حرارت کم و ملایم بهره ببرید و مدام مواد رو مخلوط کنید و از همزدن دست برندارین. چون ممکنه ته بگیره مواد باید به آرومی و کاملاً یکدست به غلظت برسن.
بعد از مدتی همزدن وقتی مواد به غلظت رسید وانیل و کره رو اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا مخلوط بشن و مواد رو تا زمانی رو حرارت نگه دارید که رد پره همزن روی مواد معین بشه بعد حرارت رو خاموش کنید و کرم رو داخل ظرف دیگه ای بریزید و روی اون سلفون بکشید و داخل یخچال قرار بدین تا کاملا خنک بشه ( موقع استفاده از کرم داخل پیراشکی، کرم باید کاملا خنک شده باشه).
بعد از استراحت خمیر، پف اون رو با دست بگیرید و مجددا چند دقیقه ورز بدین تا هوای داخل خمیر کاملا خارج بشه و بعد خمیر رو دو قسمت کنید تا باز کردنش راحت تر باشه.
کاغذ روغنی رو روی صفحه کار قرار بدین و خیلی کم با روغن چرب کنید و خمیر رو روی اون با یاری وردنه به ضخامت حدود 8 میلی متر باز کنید و بعد با کاتر گرد یا بیضی (میزان کاتر دلخواهه) قالب بزنید.
اضافات خمیر رو جمع کنید و اجازه بدید خمیر های قالب زده شده روی کاغذ روغنی بمونن. چون جا به جا کردن خمیر باعث میشه شکلش خراب بشه کاغذ روغنی رو با قیچی ببرین و از هم جدا کنید تا هر خمیر به تنهایی روی کاغذ روغنی باشه و خمیر ها رو از هم فاصله بدین و روی اونها رو با دستمال بپوشونید و نیم ساعت هم استراحت ثانویه بدین (فاصله دادن بین خمیر ها به این دلیل هست که خمیر در استراحت ثانویه هم کمی پف میکنه و اگه خمیر ها کنار هم باشن ممکنه به هم بچسبن و جدا کردن و تکه تکه کردن کاغذ روغنی با قیچی به خاطر اینه که جا به جا کردن خمیر ها و در نهایت جدا کردنشون از کاغذ روغنی راحت تر باشه)
مابقی خمیر رو هم به همین صورت قالب بزنید تا خمیر تموم بشه و همه خمیر های قالب زده رو استراحت بدین.
داخل ظرف کوچیکی روغن بریزین و اجازه بدین با حرارت کمِ رو به میانه داغ بشه و بعد پیراشکی ها رو دونه دونه بردارین و از کاغذ روغنی جدا کنید و داخل روغن بندازید و مدام با قاشق از روغن روی پیراشکی و اون قسمت هایی که بیرون از روغن مونده بریزید و وقتی طرف دیگه کمی خودش رو گرفت پیراشکی رو برگردونید و اجازه بدین هر دو طرف به خوبی بپزن و سرخ بشن.
حرارت نقش مهمی در کیفیت پیراشکی داره اگه حرارت خیلی پایین باشه طوری که مدت زمان زیادی طول بکشه تا پیراشکی ها بپزن و سرخ بشن در نهایت پیراشکی های شما سفت و خشک میشن و اگه حرارت بیش از میزان لازم بالا باشه پیراشکی ها به سرعت سرخ میشن در حالی که به طور کامل مغز پخت نشده و داخل پیراشکی ها خمیر میمونه و همینطور بالا بودن حرارت باعث میشه روی پیراشکی ها و طرفی که داخل روغن نیست ترک بخوره و شکل قشنگ خودش رو از دست بده.
میزان روغن هم اگه از حد لازم کمتر باشه باعث ترک خوردن پیراشکی میشه سعی کنید تمام قسمت های پیراشکی همزمان داخل روغن باشه و روی قسمت هایی که بیرونه مدام با قاشق روغن بریزید بهتره برای سرخ کردن پیراشکی از ظرف کوچیک بهره ببرید تا هم روغن کمتری استفاده بشه و هم پیراشکی ها شناور در روغن باشن.
بعد از اینکه تمام پیراشکی ها رو سرخ کردین اونها رو داخل صافی قرار بدین تا روغن اضافیشون بریزه و پیراشکی ها خنک بشن (پیراشکی ها رو تا قبل از خنک شدن روی هم نچینید چون باعث نرم شدن پیراشکی ها میشه)
بعد از خنک شدن پیراشکی ها به یاری یک سیخ چوبی روی نقطه ای از پیراشکی رو سوراخ کنید و سیخ رو داخل پیراشکی به طرفین حرکت بدین تا فضای خالی برای قرار گرفتن کرم داخل پیراشکی ایجاد بشه.
کرم رو از یخچال بیرون بیارید و داخل قیف بریزید (اگه کرم داخل یخچال سفت شده بود و شکل ظرف رو به خودش گرفته بود نگران نشین و مواد رو با قاشق هم بزنید تا به حالت اول برگرده) و با یاری قیف از سوراخ ایجاد شده داخل پیراشکی رو با کرم پر کنید.
روش دیگه ای که میتونید کرم رو داخل پیراشکی قرار بدین و راحت تره اینه که با یک چاقو از وسط پیراشکی ها رو نصف کنید (یا فقط قسمتی رو برش بدین تا فضا برای قرار گرفتن کرم داخل پیراشکی ایجاد بشه) و با قیف از کرم روی یک قسمت بزنید و قسمت دیگه رو روی اون قرار بدین.
حالا پیراشکی های شما آمادست و به همین صورت قابل سرو هست. اما میتونید با الک کردن پودر قند روی پیراشکی یا تزیین با شکلات اونها رو زیباتر بکنید.
من برای تزئین از شکلات استفاده کردم، مقداری شکلات (مثلا حدود صد گرم) رو با چاقو خرد کنید و داخل ظرفی بریزین و به روش بن ماری یا حرارت غیر مستقیم ( به مقاله بن ماری مراجعه گردد) شکلات ها رو آب کنید.
و روی پیراشکی ها رو داخل شکلات فرو ببرین و بعد اجازه بدین شکلات اضافه شره کنه و بریزه و بعد برگردونید و روی اون ترافل شکلاتی یا پسته خرد شده بریزین، من مابقی شکلات رو هم داخل قیف ریختم و سر قیف رو خیلی کم برش دادم و روی پیراشکی ها به حالت رفت و برگشتی از شکلات ریختم تا زیباتر بشن، اجازه بدین شکلات ها کاملاً خشک بشن و بعد از خوردن پیراشکی هاتون لذت ببرین.
نکاتی در تهیه پیراشکی کرم دار:
- پیراشکی های آماده شده تا دو روز داخل یخچال قابل نگه داری هستند ولی روز اول و به صورت تازه کیفیت بیشتری دارن.
- بسته به میزان و شکل قالب تعداد پیراشکی ها متغیره ولی با میزان قالب استفاده شده در تصویر این خمیر حدود 16 عدد پیراشکی به شما میده.
- به جای درست کردن کرم میتونید کرمفیل وانیلی خریداری کنید (از لوازم قنادی ها) و داخل پیراشکی بهره ببرید و یا از کرم پاتیسیر بهره ببرید.
- در صورتی که مایل بودید مقدار شیرینی کرم میانی بیشتر باشه میتونید مقدار شکر رو تا 2/3 پیمانه افزایش بدین.